#Röportaj | Kampüste rektör, AVM’de patron ile geçinemiyoruz

Ekonomik ve siyasal kaygılarla hayata geçirilen normalleşme sürecinin ardından AVM’lerde çalışmak zorunda bırakılan üniversitelilerle çalışırken yaşanılan zorlukları, uğradıkları hak gasplarını konuştuk.

1: Pandemi sürecinde alışveriş merkezlerinin açılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Olumsuz değerlendiriyorum. İnsanlar bilinçsizce alışveriş yapsınlar diye AVM’deki çalışanların sağlık durumu göz ardı ediliyor. Her gün maske veya dezenfektan verilmesi bu durumu pek de değiştirmiyor. Klimalar sürekli kapalı olduğundan çölde çalışır gibi hissediyoruz. Maske ve eldivenle çalışmak çok zorken üzerine bir de havasızlık ve nefes alma sıkıntısı çekiyoruz. Havalandırma sıkıntısını en azından mola saatleri uzatılarak ya da sık hale getirerek azaltabilirlerdi. Kendi çıkarlarını güden mağaza yöneticileri reyonda çalışan ya da depoda çalışan işçileri düşünmüyor. Ve elbette çok büyük risk altındayız AVM kapısından içeriye girdiğimizde tabuta girmiş gibi hissediyoruz. Açılması gereken en son yerlerden birisi olan AVM’ler, kapalı ortamda virüsün daha hızlı yayılmasını sağlıyor.
 
2: Mağaza içerisinde virüsten korunmak için yeterli dezenfektan, eldiven, maske sağlanıyor mu?


Her gün, bir paket (beşli) maske ve ikili eldiven veriliyor. Dezenfektanlar girişlerde ve belirli noktalarda da mevcut.
 
3: Giyinme kabininde kıyafetler denendikten sonra, denenmiş kıyafetleri tekrar steril durumunu nasıl sağlıyorsunuz?

Denenmiş her kıyafetler 24 saat bekletilmekteydi, daha sonra bu uygulama her denenen kıyafete ütü yapılması olarak değiştirdi. Bu şekilde temizliği sağlanıyor.
 
4: Normalleşme sürecindeki çalışma saatleriniz ve iş vereniniz ya da müdürlerinizin sizinle iletişimi nasıl?

Bu süreçte, çalışma saatlerimiz şirkete göre shiftler üzerinden gerçekleştiriliyor. Bizlerden sorumlu olan yetkiliyle irtibat halinde shift ayarlaması yapıyoruz. Bazı yöneticilerimiz oldukça gergin davranıyor.

5: İş yerinizde kalabalıklar oluşuyor mu, bu sizde nasıl bir etki yaratıyor mu?

Tabii ki kalabalık oluşuyor. Sosyal mesafe asla uygulanmıyor ve bunun için hiçbir önlem alınmıyor.  Mağaza yöneticileri mağaza içerisinde günde bir kere anons geçiyorlar ‘Çalışan arkadaşlarımızla sosyal mesafeye uygun iletişim kuralım.’ gibi fakat bu süreci kendileri de uygulamıyor, mağaza içerisinde sıkça yan yana gelen mağaza yöneticileri müşterilerin sadece bir anonsla kurallara uyacağını düşünüyor. Müşteriler her şeye dokunuyor, kurcalıyor ve biz onları tekrar katlayıp yerine koyuyoruz, asla kurallara uymadan iletişim kuruyorlar.  Covid-19 öncesinde, sürecinde ne de normalleşemeyen normalleşme sürecinde depolarımız steril değil. Reyonda çalışan arkadaşlarımız çok yakından insanlarla iletişim kurup bunun sıkıntısını çekerken depoda çalışan arkadaşlarımız ise Covid-19 asla depolara girmezmiş çalışıyorlar. Küçük, havasız, binlerce ürünün içerisinde sıkışık halde saatlerce ayakta çalışıyorlar. Kasa da çalışan arkadaşlarımızın sıkıntısı ise tüm mağazayı gezmiş her şeye dokunmuş olan müşterilerle karşı karşıya kalmak. Müşteri nakit olarak ödeme mi yapacak acaba diye tedirginlikle bekliyorlar.

6: Vaka sayıları dalgalı bir seyir izliyor. Her gün işe giderken tedirgin oluyor musunuz, biraz bahsedebilir misiniz?

Bu süreçte işe giderken de toplu taşıma kullanmak durumundayız ve günün her saatinde çok kalabalık oluyor. Mağazada yakalanmazsak muhakkak mağazaya ulaşmaya çalışırken yakalanacağız virüse. Bunun çözümünü şirket servis sağlayarak yapabilirdi fakat patronlar bir çözüm düşünseydi zaten mağazaları açmazlardı.

7: Aklınıza gelen ya da bahsetmek istediğiniz başka bir ley var mı?

Mağazanın içerisindeki ofis bölümünde pandemi ile ilgili bilgilendirme afişi asılı durmakta. Bu afiş içerisinde ‘’Maske ile çalışıyorum. ‘’, ‘’Eldiven ile çalışıyorum. ‘’, ‘’Girişlerde ateş ölçümü yapılıyor.’’ Gibi maddeler buluyor fakat benim gözüme en çok çarpan madde ‘’2 saatte bir 15 dakika molaya çıkıyorum.’’ Maddesiydi çünkü bu maddeyi hiçbir şekilde uygulamadık. Ofiste gururla astıkları o afiş aslında birilerinin vicdan rahatlatması.

Mağaza girişinde ateş ölçümü yapılıyor fakat ben bunun sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Tahminimce ateş ölçerin ayarlarıyla oynadılar çünkü her çalışan arkadaşımızın -buna bende dahilim- ateşi aynı olmaz. Her gün aynı oranda çıkıyor ve herkesin aynı oluyor bu bana pek inandırıcı gelmedi açıkçası.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir