Röportaj | Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesine Devam Zorunluluğu Getirilmesi Üzerine

Dokuz Eylül Üniversitesinde, dönem ortasında öğrenciler mağdur edilerek devam zorunluluğu uygulaması getirildi. Öğrenciler #deuhfyoklamayikaldir hashtagi ve yönetime sundukları bildiri ile sosyal medyadan ses çıkardı. Daha önce Marmara ve Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültelerinde de aynı uygulama getirilmeye çalışıldığında sıra arkadaşlarımızın itirazları üzerine geri adım atılmıştı. Dokuz Eylül Üniversitesinden sıra arkadaşlarımız kendilerine danışılmadan alınan karara neden itiraz ettiklerini anlatıyor…  

DEÜ yönetiminin Hukuk Fakültesine devam zorunluluğu uygulamasını getirme gerekçesi nedir? Bu kararın öğrenciler üzerindeki olumsuz etkileri nelerdir? 

Devam zorunluluğu Kasım ayının sonunda, Hukuk Fakültesi duyurularında “Derslere Katılım Hakkında Hatırlatma” adında bir duyuruyla getirildi. Söz konusu duyuruda Dokuz Eylül’ün sınav yönetmeliğinde bulunan fakat Hukuk Fakültesinde uygulanmayan %70 devam şartını hatırlatmak suretiyle devam mecburiyeti geldi. Neden kırk yıldır uygulanmayan bir uygulamanın şimdi tekrar ortaya çıktığı hakkında kimsenin net bir bilgisi yok. Sorduğumuzda hocalarımızdan ve dekanlıktan Sayıştay’ın böyle bir denetim yapmaya başlayacağı gerekçesiyle devam zorunluluğunu getirdikleri cevabını aldık. Durumu işgüzar yöneticilerin ve hocaların, kendini kanıtlama çabası olarak görüyorum. Dahası son iki haftada gördüğüm, derslerinden çok verim alınamayan hocaların bu durumu daha çok istemeleri oldu. Akla ve mantığa uymayan bir şekilde dönem sonuna doğru devam zorunluluğu uygulanmaya çalışılıyor ve akademisyenlerin zoru ile hukuksuz bir şekilde geçmişe dönük imza atılmaya çalışılıyor.                                                                                                                               

DEÜ Hukuk Fakültesinde uzun yıllardır böyle bir uygulama yapılmadı ve bu fakülteyi tercih ederken ben ve birçok arkadaşımız yoklama alınmamasını göz önünde bulundurarak tercih yaptık. Başka şehirlerde ikamet edip, çalışıp geçimini sağlayan; İzmir’de yaşamasına rağmen okula gelecek imkanı ve zamanı olmayan arkadaşlarımız var. Hatta Hukuk Fakültesi özelinde çoğunluktalar çünkü mevcut koşullar altında devam zorunluluğu olmayan bir bölümü tercih ettiler. Bu yüzden böyle bir uygulamanın yapılması haksız niteliktedir, okul bunca senedir öğrencide sağladığı güveni boşa çıkarmıştır. Ben de yoklama alınmasından önce part-time çalışıp fırsat buldukça derslere katılmaya çalışıyordum ve 4. sınıfa kadar bu şekilde geldim. Çalışmadan giderlerimi karşılamam mümkün değil. Mevcut ekonomik şartlarda şehir dışında okumak büyük bir bütçe istiyor ve benim ailem bu parayı karşılayabilecek maddi güce sahip değil. O yüzden ben ve benzeri sorunlar yaşayan arkadaşlarımın ikinci dönem ve sonrasında eğitim hayatları tehlikeye girecek. Yatay geçiş yapmayı, fakülteyi bırakmayı düşünen arkadaşlarım var. Devam zorunluluğunun uygulanması ile birçok arkadaşımız okul ve geçim derdi arasında kalıp birini seçmeye zorlanacaktır. 

Fakülteniz koşullarında bu kararın uygulanması mümkün müdür? (Fiziki kapasite, yoklama pratikleri) 

Mümkün değil, sınıf mevcudu çok fazla, sınıflara sığmıyoruz. Zaten Türkiye genelinde Hukuk Fakültelerinde yoklama uygulanmamasının en önemli sebebi öğrenci sayısının fazla olup fiziki şartların bunu karşılayabilecek yeterlilikte olmamasıydı. Yoklama pratikleri ise çok problematik. Hocalar arasında uygulamada farklılık oluyor. Zor bela sığabildiğimiz amfilerde ders bitimine kadar yoklama kağıdı yetişmiyor, dersten sonra otuz kırk dakika yoklama kağıdını beklediğimiz oluyor.                                                                                                 

Bazı hocalarımız, anlamsız bir şekilde çobanın koyunları sayması gibi baş sayıyor. Hocaların ve asistanların dersin verimli geçmesi için harcayacakları enerjilerini yoklamaya ve oturma düzenine ayırmaları zaten olayın en kötü tarafı. Dersi dinlemek için gelen çoğu öğrencinin kalabalıktan ve hocaların motivasyonunun düşmesinden dolayı verimli bir ders geçirememelerine neden oluyor. Okulun fiziki altyapısı da kadrosu da bu kalabalığı kaldıramaz. Bazı hocalarımızın asistanı bile yokken, yapılan şey insanı hayretler içinde bırakıyor. Sadece ders esnasında değil, ders aralarına dahi okulun tüm alanları yetersiz kalıyor. Yemekhane sıraları çok uzuyor öğleden sonraki derslere yarım saat kadar geç kalıyoruz. 

Fakültenizde yaşadığınız başka sorunlar var mı? Varsa nelerdir? 

Neredeyse iki buçuk dönemi online eğitimle geçiren bir dördüncü sınıf öğrencisiyim. Açıkçası bir şeyler yaşamak adına okulda olmak gerek. Fakültemizde amfilerde pencere olmaması dışında bir sorun yok bence. Bir de okul genelinde yemekhane zamları sorunu var. Bu konu diğer üniversitelerle olan ortak problemlerimizden. 

DEÜ Hukuk öğrencileri bu karar karşısında nasıl bir süreç izlemeyi öngörüyorlar? 

Bu kararın getirilme zamanı bizim için çok kritik. Devam zorunluluğu sınav arifesinde getirildiği ve şu an birçok öğrencinin öncelikli problemi olmadığı için tepkimiz çok sönük. Neredeyse öğrencilerin %80’i olayı kabullenmiş gibi. Yine de bu durumun ortadan kalkması için organize olup gerekli adımları atmaya karar verdik. Dekanlıkla birkaç kere görüştük fakat pek bir faydası olmadı. Bu kararı kabul etmiyoruz ve haklarımızı sonuna kadar arayacağız.

Daha çok sosyal medya ağırlıklı bir mücadele yürütüyoruz şimdilik. Dönemin %70’lik dilimi geçtiği için bu dönem devamsızlık problemi yaşamayacağız. Belki de bu yüzden henüz okulumuzun fiziki şartları zorlanmadı. Olması gereken iki tepki var; ya hepten derse katılım gösterip okul yönetiminin yetersizliklerini ortaya çıkaracağız ya da katılmayıp öğrencilerin baskı ve zorla tepeden gelen dayatmaları kabul etmediğini göstereceğiz. Toplantılarımız devam ediyor, tepkilerimizin bununla sınırlı kalmayacağını düşünüyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir