#Röportaj | Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinin Taşınması Üzerine

Dicle Üniversitesi’nde Hukuk Fakültesi binası depreme dayanıksızlığı gerekçe gösterilerek taşınmak isteniyor. 31 Ekim 2022 tarihinde yeni binada ilk dersin yapılması planlanıyor. Üniversiteliler fakültelerinin taşınmasına #DicleHukukTasinmakİstemiyor hashtagi ile sosyal medyadan tepki gösterdi. 

Dicle Üniversitesi’nden sıra arkadaşlarımız, üniversite bileşenlerine sorulmadan alınan taşınma kararına neden tepki gösterdiklerini anlatıyor…

Dicle Üniversitesi yönetiminin Hukuk Fakültesinin taşınmasına dair aldığı kararın gerekçesi nedir? Üniversiteliler bu kararı nasıl değerlendiriyor? 

Öncelikle fakültenin taşınma kararına binanın dayanıksız olması gerekçe gösteriliyor fakat Hukuk Fakültesi taşındıktan sonra boşaltılan binaya sağlık bölümünün yerleştirileceğini öğrendik. Bu durum bize sundukları gerekçenin ne kadar tutarsız olduğunu gösteriyor. Ayrıca taşınması planlanan binanın Hukuk Fakültesi için değil Eğitim Fakültesi için inşa edildiğini görüyoruz. Bununla birlikte yeni inşa edilen binaya taşınmamızın ardından diğer bölümler ile iletişimimizin sınırlandırılması hedefleniyor. Bu kararın bir örneğini geçmiş yıllarda Diş Hekimliği Fakültesi ile Fen Edebiyat Fakültesi arasına örülmesi planlanan duvardan biliyoruz. O yıllarda karara itiraz eden üniversitelilerin mücadelesi ile bu duvarın yapımı engellenmişti. Şimdi aynı mücadele, 40 yıllık geçmişi olan Hukuk Fakültesinin tek bir ağacın bile olmadığı dört duvar arasına taşınmasını ve öğrencilerin tartışma alanlarının kısıtlanmasını engelleyecektir.  

Hukuk Fakültesinin taşınacağı binanın durumu nedir? Gözlemlerinizi anlatabilir misiniz?

Daha öncesinde dediğimiz gibi, yeni yapılan fakülte Hukuk Fakültesi için değil Eğitim Fakültesi için yapılmıştır. Bundan dolayı sınıf kapasiteleri ve mimari yapı açısından Hukuk Fakültesinin ihtiyaçlarını karşılamamaktadır çünkü yaklaşık 300 öğrenci için 40 kişilik sınıflarda eğitim verilmesi planlanıyor. Ayrıca yeni bina kampüsün merkezine uzak, adeta çöl diye nitelendirilebilecek bir yerdedir. Bununla birlikte yeni yapılan binanın birçok sınıfı ve konferans salonu henüz tadilat aşamasında. Tadilat aşamasında olan sınıf ve diğer alanların ne zaman tamamlanacağının sorulması üzerine ise, “Bütçe olunca yapacağız.” cevabını aldık. 

Üniversite yönetiminin aldığı taşınma kararının üniversitelilere etkisinden  bahsedebilir misiniz? 

Üniversite bileşenlerinin fikri bile alınmadan Pazartesi günü yeni fakültede ders işleneceği haberi bu hafta içi verildi, üniversitelilerin karara itiraz etme aralığı kısıtlandı. Sınıfların yetersizliği ve ulaşım açısından nitelikli eğitime erişim noktasında sıkıntıların yaşanacağı açık. Yeni binanın konumundan kaynaklı kadın öğrencilerin güvenlik açısından endişe duyduklarını biliyoruz. Ayrıca sürekli toplu taşıma kullanmak zorunda kalacak üniversiteliler ekonomik olarak da olumsuz etkilenecektir. 

Son söz olarak…

Bir fakültenin ruhu: betonları, sıraları, fiziki koşullarından öte hafızasıyla var olur. Türkiye’nin en eski Hukuk Fakültelerinden biri olan Dicle üniversitesi hukuk fakültesi 40 yıldır nice hukukçuları bu sıralardan mezun etmiştir. Biz bu sıraların ruhunu yaşatmaya devam etmek istiyoruz. Kimliğimizi bırakıp ruhsuz bir binanın koridorlarında gezinmeyi reddediyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir