ODTÜ Arazisinden Geçecek Rant Yoluna Karşı Neden Mücadele Etmeliyiz?

Ankara Büyük Şehir Belediyesi’nin dediğinin aksine;

  1. Rant yolunun yapılacağı bölge, 2017 yılında Ankara’nın AKP’li eski belediye başkanı Melih Gökçek tarafından ODTÜ arazisinden koparılıp ODTÜ ormanını parçalamak suretiyle bir gece belediyenin iş makinalarını bölgeye sokarak ağaç katliamı yaptığı bölgedir. 2017 yılında yapılan ağaç katliamına rağmen bu bölgede bozkır, göl ve sulak alan ekolojisi varlığını sürdürmüştür. Bu yüzden yapılacak yol ile tekrardan bölgede bir ekosistem katliamı daha gerçekleşecektir. Mansur Yavaş ve ABB yönetimi bu katliamı “ekolojik köprü”, “yol daraltma” gibi isimlerle göz boyaya dursun yapacakları ekolojik katliam ayan beyan ortadadır.
  2. Bu katliamın amacının ne olduğu ortadadır: arazi “birilerine” rant üzerinden kazanç sağlama üzerine peşkeş çekilmiştir. Ayrıca yolun geçeceği bölgenin etrafına şimdiden sermayedarlar kendi çıkarları için yatırım yapmaya başlamıştır. “ODTÜ ormanı manzaralı” sloganıyla satılmaya çalışılan Park Joven bunun bir örneğidir.
  3. İddia edilenin aksine yapılacak yol kamu yararı gözetilerek yapılan bir iş değil sermayedarların, bürokrasinin çıkarına hizmet ettiği ve kentte var olan ekosistemi tahrip edeceği için kamu vicdanına sığmayan bir projedir. Bu projenin hayata geçirilmeye çalışılması durumunda kamu vicdanı sermayedarlar ve bürokratların çıkarlarına karşı direniş ile kendisini gösterecektir.
  4. Kentlerde ekosistemleri tahrip ederek “kamu yararı” kılıf ile yapılan bu projeler neoliberal düzenin, bütün bir hayatı hem sömürme hem yıkma politikalarının bir ürünüdür. Neoliberalizmin hem doğaya hem de insanlığa karşı her geçen gün yıkıcılığını büyüttüğü düşmanlık politikalarının sürdürücülüğünü Mansur Yavaş bu proje ile üstlenmektedir.

İşte tam da bu sebeplerle; neoliberalizm hayata karşı bir tehdit halini almışken, yapılacak direniş; topyekün bir hayat savunusu olacaktır!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir