#Korona Günlerinde Film| Soraya’yı Taşlamak (2008) – Cyrus Nowrasteh

Soraya’yı Taşlamak Fransız-İran gazeteci Fredounce Sahebjon’ın La Famme Lapidee adlı eserinden uyarlanan ve yönetmenliğinin de Cyrus Nowrasteh’in üstlendiği 2008 yapımı Amerika-İran drama filmidir.                  

Sorayayı Taşlamak tüm totaliter sistemlere yapılan bir eleştiri filmi olarak görmek mümkün fakat eleştirmeden önce filmin ilk anda yarattığı duygusal çöküntüden uzaklaşmayı beklemek gerekiyor. İnsanlığın acizliğini, cehaletini, şiddette eğimliliğini ve sürü psikolojisini, köktendinciliğini tek bir olumlu açıdan bile gelişmemiş olmasını izliyoruz.  Adalet duygusunu bir hayli sarsıldığı, bunu yaratana duyulan öfkeyi ve recm cesurca beyaz perdeye aktarılmıştır. 

Gerçek yaşamdan alınmış bir hikaye olduğu için izleyenleri bir hayli etkileyecektir. Filmin başındaki şu söz : “Olmayın riyakarlık edenlerden bir yanda yüksek sesle kuranı dillendirirken öte yandan ahklaksızlığını sakladığını zannedenlerden, bu söz birçok izleyeci için özet niteliğindedir.” Film 1986 yılında İran’ın küçük bir köyünde zina yapmakla suçlanan masum bir kadının köyün erkekleri tarafından taşlanarak öldürülme olayını anlatıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir