#Korona Günlerinde Kitap | Huzursuzluk – Zülfü Livaneli

Huzursuzluk içimdeki huzuru parçaladı.Savaşı uzaktan düşünüp izlemek, tasvirlemeye çalışmak ve Meleknaz’ın yaşadıklarının içinde yol almak,onun çocuk-kadın olan ruhundaki yaraların derinliğini anlayabilmek sanırım sadece okuyarak anlamak imkansız..
“…merhamet de zulmün bir parçası; ne bana acıyın ne de çocuğuma. Merhamet zulmün merhemi olamaz.”
Bu sözler romanın kahramanı Ezidi kızı Meleknaz’a ait.

Yazar:

Huzursuzluk;Ömer Zülfü Livanelioğlu’nu son yılların durmaksızın kanayan yaraları olan IŞİD’e,Ezidilere,Ortadoğu’ya ve Kültürlerine değindiği son roman.Eserleri otuzdan fazla uluslararası ödüle layık görüldü.

Romanları 40 dilde yayımlanan Ömer Zülfü Livaneli, 1946 yılında doğdu.Türkiye dışında Çin Halk Cumhuriyeti, İspanya, Kore ve Almanya’da da çok satanlar arasına giren romanlarıyla, Bal­kan Edebiyat Ödülü’ne hak kazandı. ABD’de Barnes & Noble Yeni Büyük Yazarların Keşfi Yarışması’nda finalist olarak ödül aldı. İtalya ve Fransa’da Yılın Kitabı Ödülü’ne, Türkiye’de ise Yunus Nadi Ödülü’ne ve Orhan Kemal Roman Armağanı’na layık görüldü. Kardeşimin Hikâyesi 2013’ün, Huzursuzluk 2017’nin en çok okunan romanı oldu.

Konu:

Harese nedir bilir misin? Bu soruyla başlıyoruz romana aslında hepimizin esiri olduğu hırs,Haris,ihitras sözlerinin türetenidir.
Harese; Develerin çölde çok sevdiği bir diken vardır Deve dikeni yedikçe ağzı kanar. Tuzlu kanın tadı dikeninkiyle karışınca bu, devenin daha çok hoşuna gider. Kanadıkça yer, bir türlü kendi kanına doyamaz… Ortadoğu’nun âdeti budur, tarih boyunca birbirini öldürür ama aslında kendini öldürdüğünü anlamaz. Kendi kanının tadından sarhoş olur.
İstanbul’un kargaşası ve ihtişamı içinde bir hayat süren İbrahim gazete de çocukluk arkadaşı Hüseyin’in ölüm haberini okuması üzerine kadim kent Mardin’e gider.Ölümü araştırmak için gittiği Mardin’de Hüseyin’in önce sevdaya ve sonra ölüme yazılmış hayatını araştırmaya başlar.Elde ettiği her bilgi ile adeta girdabın içine çekilir.Tutku,hırs ve biraz da merak duygusuyla olacak ki gizemli bir kadın olan Meleknaz’ın peşine düşer…
Mardinli Hüseyin ve Işid zulmünü iliklerine kadar yaşamış Ezidi kızı Meleknaz’ın ve çocuklarının hikayesi.Livaneli ustalığı okuru sevda,acı ve savaşın iç içe geçtiği hala da böyle devam eden Ortadoğu gerçeği ile buluşturuyor…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir