#Korona Günlerinde Film | American History X (1998) – Tony Kaye

“Biz düşman değiliz dostuz. Düşman olamamalıyız. Hırslarımız zorlayabilir ama yürek bağlarımızı koparamaz”

1999 yılının Oscar ödüllerinde En İyi Başrol Oyuncusu ve En İyi Erkek Oyuncu kategorilerinde aday olan dönemin ses getiren filmlerinden biri olmayı başararak sinema tarihindeki  kült filmler arasına giren American History X, Tony Kaye imzasını taşıyor.

Konu

 Babasının uyuşturucu satıcısı bir siyah tarafından öldürülmesinden sonra Derek faşist bir çetenin önemli bir üyesi haline gelmiştir. Babasının ölümünün intikamını bu örgütün, siyahlara (kendileri gibi olmayanlara) karşı yaptığı saldırılar ve tacizlerle almaya çalışan Derek, bir gün, arabasını çalmaya çalışan iki siyahı vahşice öldürür ve hapse girer. Bu süreçte küçük kardeşi Danny de ağabeyinin izinden gitmeyi seçer. Derek hapiste geçirdiği süre boyunca bambaşka bir insan olmuş, yaptığı hatalardan pişmanlık duymuştur. Artık bir ‘neo-nazi’ değildir ve tek amacı kardeşini bu yanlış yoldan geri döndürmeye çalışmak olacaktır.

Filmi iki bölümde ele almak gerekiyor:

 İlk bölüm(geçmiş zaman) Derek’in bir Neo-Nazi olduğu, ikinci bölüm (günümüz)  ise bu fikirlerinden vazgeçtiği bölümdür.

Yönetmen bu iki bölümü karışık olarak vermeyi tercih etmiştir. İlk bölüm dediğimiz kısımlar, siyah-beyazdır ve flashbackler şeklinde ilerler. İlk bölümün siyah-beyaz verilmesi, izleyicinin hikayeyi rahat takip etmesinin yanında bundan daha da kritik bir önemi vardır. Bu da ırkçı fikirlere sahip, faşist insanlar için dünya sadece iki renkten ibarettir. Onlar için dünyada başka renkler yoktur. Geçişler yoktur. Bu insanlar sadece kendileri için değil, herkes için hayatı çekilmez hale getirirler.İlk bölümde şiddet eğilimli, agresif, kavgacı, ırkçı olan Derek hem kendine hem de ailesine büyük zararlar verir.

Filmin ikinci bölümünde, ırkçı fikirlerinden arınan Derek daha aklıselim bir insan olmuştur.Aileye bir nebze de olsa huzur gelmiştir. Artık yüzler gülmeye, umutlar yeşermeye başlamıştır. Derek hem kendi hayatına hem de çevresindeki insanların hayatına renk katmaya başlamıştır. Geçmişte yaptığı hataları kardeşinin de yaptığını gören derek, hatalarından çıkardığı dersleri kardeşine anlatarak çok geç olmadan kardeşini bu yoldan vazgeçirmeye çalışır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir