Korona Günlerinde Kitap | Felsefi ve Politik Polemik Metni: Yeraltından Notlar

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin yazdığı Yeraltından Notlar kitabı iki bölümden oluşuyor. İlk bölümü yazarın odasındayken kafasında kurduğu düşünce yoğunluğunu anlattığından ağır gelebilir, arka arkaya gelen birbirine zıt cümleler kafanızda anlam kargaşası çıkarabilir, pes etmeyin. İkinci bölümüyse yalnızlığın simgesi olan karakter odasından dışarı çıkıp kitap olay kurgusu haline geldiği için hafifliyor.

Yeraltından Notlar, kendini toplumdan soyutlayan tek başına odasında kafa karıştıran insanın içsel problemleri ve çelişkilerini anlatan ve ismini asla söylemeyen bir insanın hayatını anlatmakta.  Bir özelliği olsun diye bir sıfatın altına girebilmek için en kötü sözleri duymaya bile razı olan ama hep siyahla beyazın ortasında gri olmaya yüz tutmuş kaderiyle yüzleşen bir adamın hikayesi…

Üzerine çokça makale yazılan, farklı açılardan yaklaşılan Dostoyevski ve kült eseri Yeraltından Notlar’ın dünya edebiyatında bir klasik haline gelmesi kuşkusuz tesadüf değil. 

Hem felsefi ve politik bir polemik metni, hem toplumsal bir hiciv, hem de nörotik bir bireyin psikolojik tahlili…

Keyifli okumalar…

Kitaptan Alıntılar

*Namuslu bir adamın bahsetmekten en çok zevk aldığı konu nedir bilir misin?

Cevap: Bizzat kendisi

Şu halde bende kendimden söz açacağım

*Ben kendi hayatımda sizin cesaret edemeyip yarıda bıraktığınız şeyleri sonuna kadar götürdüm.

*Okumaktan başka yapacak işim, gidecek tek yerim yoktu, çünkü çevremde saygıya layık, beni kendine çekebilecek bir meşguliyet bulamıyordum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir